1997 yılında kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisidir. Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, temelleri 1950’li yıllarda atılan, bugün, 4 kıtada üretim yapan, 10.000’den fazla çalışanıyla 22 ülkede faaliyet gösteren ve 178 ülkeye satış yapan bir şikettir.
Bu konudaki deneyimini enerjiye ihtiyacı olan ülkelerde santral kurulumlarıyla yurt dışına taşıyan Aksa Enerji, enerji alanında çözümler sunmaktadır.
Tarihçe:
- 1997 : Aksa Enerji Üretim A.Ş., Kazancı Holding iştiraki olarak kuruldu. Bursa’da ilk biyogaz santrali kuruldu.
- 1999: Hakkari Akaryakıt Santrali kuruldu.
- 2001: Hakkari’de ikinci santral kurularak devreye alındı.Şırnak Akaryakıt Enerji Santrali kuruldu. Mardin Akaryakıt Enerji Santrali kuruldu.
- 2003: KKTC’de 20 MW’lık mobil akaryakıt santrali devreye girdi ve KIBTEK’le elektrik satışı için 5 yıllık anlaşma imzalandı. Samsun Akaryakıt Enerji Santrali EÜAŞ’tan satın alındı.
- 2004: Hakkari Akaryakıt Santrali Kuzey Irak’a taşındı.
- 2005: Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Santrali’nin kurulu gücü artırıldı.
- 2006: Bolu Göynük Termik Enerji Santrali için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden maden işletme hakkı alındı.
- 2007: Mardin 2 Akaryakıt Enerji Santrali faaliyete geçti.
- 2008: Karakurt, Sebenoba ve Şamlı Rüzgar Enerjisi Santralleri ticari faaliyetlerine başladı. Ali Metin Kazancı Antalya DGÇS’nin ilk 200 MW’ı devreye girdi.
- 2009: Karakurt RES’te kapasite artışı yapıldı. Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Santrali ile yapılan anlaşma 15+3 yıl olarak 2027 yılına kadar uzatıldı. Samsun Santrali’nin akaryakıttan doğal gaza çevrimi yapıldı.
- 2010: Aksa Enerji Üretim A.Ş. halka arz edildi.Karakurt RES’te kapasite artışı yapıldı. Van Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin kombine çevrim yatırımı tamamlandı ve kapasitesi artırıldı.
- 2011: Bursa Biyogaz Santrali’nin lisansı iptal edildi. Çorum İncesu HES ticari faaliyetine başladı. Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali’nin kapasitesi artırıldı.Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ticari faaliyetine başladı. Şamlı RES’te kapasite artışı yapıldı. Samsun Santrali doğal gaz kombine çevrim santrali haline getirildi. Kıyıköy RES Aksa Enerji Üretim A.Ş. bünyesine alındı. Şanlıurfa Doğal Gaz Enerji Santrali’nin 11,7 MW gücündeki buhar türbini yatırımı ile kombine çevrim yatırımı tamamlanarak devreye alındı. Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Santrali’nde 13 MW’lık buhar türbini devreye alındı. Ali Metin Kazancı Antalya DGÇS tamamlanıp 1.150 MW olarak işletmeye alındı. Ayvacık RES devreye alındı. Şamlı RES’in 24 MW’lık ek kapasite yatırımı tamamlandı. Kuzey Irak’ta bulunan santral Mardin’e taşınarak Mardin 2 Santrali kuruldu.
- 2012: Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin inşaatına başlandı.
- 2013: Kapıdağ RES’in %93 hissesi devralındı. Hakkari Santrali’nin üretim lisansı iptal edildi.
- 2014: Belen/Atik RES’in 14 MW’lık bölümü ticari işletmeye alındı.Kapıdağ RES’in kapasite artışı yapıldı. Kıyıköy RES projesinin yapımı tamamlanan 24 MW kurulu gücündeki bölümü ticari faaliyete başladı. Siirt Akköy Akaryakıt Enerji Santrali devralındı. Sebenoba RES’te kapasite artışı yapıldı.
- 2015: Kıyıköy RES’te kapasite artışı yapıldı.Sebenoba RES’te kapasite artışı yapıldı. Gana Cumhuriyeti Hükümeti ile akaryakıt enerji santrali kurulumu ve elektrik satışı için anlaşma imzalandı. Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin 135 MW’lık ilk fazı ticari faaliyetine başladı.Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin, Van Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin ve Siirt Akköy Akaryakıt Enerji Santrali’nin üretim lisansları iptal edildi. Turkrating, Aksa Enerji’yi TR A+ ve TR A2 notlarıyla yüksek kredi kalitesi ve güçlü borç ödeme kabiliyeti seviyelerinde derecelendirdi. Kozbükü HES’in lisans kapasitesi artırıldı. Aksa Enerji BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girdi. Aksa Aksen Enerji Ticareti A.Ş., Borsa İstanbul VİOP’ta “Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Piyasa Yapıcısı oldu. Aksa Enerji ilk tahvil ihracını gerçekleştirdi. Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde kapasite artışı yapıldı. Kuzey Kıbrıs Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali’nde kapasite artışı yapıldı.
- 2016: Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin 135 MW’lık ikinci fazı ticari faaliyetine başladı. Akköy Hidroelektrik Santrali’ni elinde bulunduran Aksa Enerji’nin bağlı ortaklığı Siirt Akköy Enerji Üretim A.Ş.’nin hisse devri gerçekleştirildi. Turkrating, Aksa Enerji’yi TR A+ ve TR A2 notlarıyla yüksek kredi kalitesi ve güçlü borç ödeme kabiliyeti seviyelerinde derecelendirdi. 2 yıl ve 3 yıl vadeli toplam 200 milyon TL nominal tutarda iki adet tahvil ihracı gerçekleştirildi. Madagaskar Cumhuriyeti Hükümeti ile 120 MW kurulu güçte akaryakıt enerji santrali kurulumu ve elektrik satışı için anlaşma imzalandı. 81 MW kurulu güçteki Kozbükü Hidroelektrik Santrali ticari faaliyetine başladı. Mali Cumhuriyeti Hükümeti ile 40 MW kurulu güçte akaryakıt enerji santrali kurulumu ve elektrik satışı için anlaşma imzalandı. Kozbükü Hidroelektrik Santrali’nin satışı gerçekleşti. Sebenoba, Karakurt, Şamlı, Ayvacık, Kapıdağ ve Belen/Atik rüzgâr santrallerinin satışı konusunda anlaşma imzalandı.
- 2017: Mardin 1, Mardin 2 ve İdil (Şırnak) akaryakıt santrallerinin lisansları iptal edildi. Kıyıköy Rüzgâr Santrali’nin satış anlaşması imzalandı. Ayres Ayvacık, Hatay Sebenoba, Manisa Karakurt, Belen Atik, Kapıdağ, Kıyıköy ve Şamlı Rüzgâr Santralleri satıldı. Gana Akaryakıt Enerji Santrali 280 MW kurulu güçle ticari faaliyetine başladı. Madagaskar Akaryakıt Enerji Santrali’nin 66 MW kurulu güce sahip ilk fazı tamamlanarak ticari faaliyete başladı. Mali Akaryakıt Enerji Santrali tamamlanarak ticari faaliyetine başladı. Turkrating, Aksa Enerji’nin uzun vadede finansal yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesi açısından düşük kredi riskine sahip olduğunu teyit etti.
- 2018: İncesu Hidroelektrik Santrali’nin satışı tamamlandı. Goldman Sachs’ın Aksa Enerji’deki hisselerinin Kazancı Holding’e devri tamamlandı. Madagaskar’da Societe Jiro Sy Rano Malagasy (Jirama)’ya ait olan 24 MW kurulu güçteki CTA-2 Akaryakıt Enerji Santrali’nin rehabilitasyon ve işletmesi için alım garantili satış anlaşması imzalandı ve santralin 12 MW’lık kapasitesi Aralık ayında devreye alınarak ticari faaliyetine başladı. Gana Akaryakıt Enerji Santrali’nin kurulu gücü, 280 MW’tan 370 MW’a yükseltildi. Ali Metin Kazancı Antalya DGÇS’nin kurulu gücü 1.150 MW’tan 900 MW’a düşürüldü. Manisa DGÇS’nin üretim lisansının iptali için EPDK’ya başvuru yapıldı.
- 2019: Madagaskar CTA-2 Akaryakıt Santrali’nin kurulu gücü 24 MW’a ulaştı.
- 2020: Özbekistan Enerji Bakanlığı ile, ülkenin başkenti Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali ve santralde üretilen elektriğin ABD Doları bazında garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışına yönelik bir anlaşma imzalandı.Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nde üretim yüksek iletim maliyetleri nedeniyle Ağustos 2020 itibarıyla durduruldu. Aksa Enerji’nin, Irak’a 150 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ihracatı yapmak amacıyla EPDK’ya yaptığı başvuru onaylandı.
- 2021: Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te 230 MW kurulu güçte ikinci bir santral, Buhara’da ise 270 MW kurulu güçte üçüncü bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulmasına yönelik ayrı bir anlaşma imzalandı ve santral yatırımının ilk etabı olan 240 MW kurulu güce sahip Taşkent A santralinde ilk test üretimi yapıldı. Kongo Cumhuriyeti’nde 50 MW kurulu güce sahip olacak doğal gaz santralinin işletme hakkına yönelik 30 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Irak’a elektrik enerjisi ihracatına başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Mini YEKA GES-3 yarışmaları kapsamında Bingöl, Kırşehir ve Yozgat’taki 35 MW kurulu güce sahip olacak üç projenin ihalesi kazanıldı. Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin hibrit dönüşümünün gerçekleştirilmesi ve karbon salımının azaltılması amacıyla santral sahası içinde 35 MW’lık güneş enerji santrali (GES) kurma çalışmalarına başlandı. Kurumsal Yönetim Derecelendirme Endeksi’ne giren ilk halka açık elektrik üreticisi oldu. MSCI Türkiye Endeksi’ne dahil edilen tek enerji şirketi oldu.
Cemil KAZANCI - Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO
Naci AĞBAL - Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Serdar NİŞLİ - Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ömer Muzaffer BAKTIR - Yönetim Kurulu Üyesi
Korkut ÖZTÜRKMEN - Yönetim Kurulu Üyesi
İlhan HELVACI - Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi
Halit Haydar YILDIZ - Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi
Aksa Enerji Üretim A.Ş Çalışan Yapısı Nasıldır?
Aksa Enerji, çalışanlarını en değerli kaynakları olarak görür ve politikalarını bu çerçevede şekillendirerek çalışanlarına sağladığı şartları her daim iyileştirmek ve sektöründe en çok tercih edilen şirket olmak üzere adımlar atmaktadır. Şirket, çalışanlarını en verimli şekilde yönetmek ve geliştirmenin iş dünyasında sürdürülebilir bir ilerleme ve değer oluşturacağının bilinciyle hareket etmektedir. Aksa Enerji, çalışanlarının sağlık ve güvenliğini gözeterek her açıdan desteklemekte, bu alanda eğitimler gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda tüm gerekli önlemleri alarak çalışanlarına sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sunar. Gelişime açık ve motivasyonu yüksek çalışanları bünyesinde barındırmayı hedefleyen Aksa Enerji, uzun vadeli hedeflerine çalışanlarının desteğiyle erişebileceğinin bilincinde olarak, insan kaynaklarına yatırım yapmaya devam eder. Aksa Enerji her zaman farklılıklara, çeşitliliğe ve evrensel olarak kabul görmüş insan haklarına saygının hâkim olduğu bir iş ortamını gözetir.
İş Gücü
Aksa Enerji’de 31 Aralık 2020 itibarıyla toplam 841 kişi çalışmaktadır. Çalışanların %24’ü beyaz yakalı, %76’sı mavi yakalıdır. Şirket çalışanlarının %7’si Genel Müdürlük’te, %93’ü ise santral ve işletmelerde görev yapmaktadır. Aksa Enerji’nin Türkiye’de 375, KKTC’de 82, Gana’da 169, Mali’de 72, Madagaskar’da 133 ve Özbekistan’da inşaatı devam eden yeni projesi kapsamında ise 10 çalışanı bulunmaktadır. Şirket, Afrika ülkelerindeki toplam 374 çalışanından %55'i yerel halktan istihdam etmiştir. Yurt içi ve yurt dışı tüm santrallerde yerel halkın kalkınması için istihdamın özellikle bölge halkından yapılmasına büyük özen gösterilmektedir.
Eğitimler
Aksa Enerji, yetenek yönetimi çalışmaları ile mevcut ve potansiyel insan kaynağını keşfetmektedir. Hem çalışanların yeteneklerini geliştirmeleri hem de Şirket hedeflerinin gerçekleştirilmesi için gerekli kariyer yolları, çalışanlara ve Şirket’e fayda sağlayacak ortak paydalarda oluşturulmaktadır.
Aksa Enerji, çalışanlarının kişisel ve profesyonel gelişimine özellikle önem vermektedir. Bu amaçla çalışanlarını düzenli aralıklarla organize edilen eğitimlerle desteklemektedir. Bu eğitimler vasıtasıyla, çalışanların yeni beceriler edinmesi, sürekli gelişen teknolojinin ön planda olduğu enerji sektöründe yeniliklerden haberdar olması, performans ve yetkinliklerini geliştirmesi amaçlanmaktadır.Aksa Enerji 2020 yılında, çalışanlara yönelik toplam 18.757 kişi x saat İSG, teknik ve mesleki eğitim ile birlikte Kazancı Holding kurum içi eğitim platformu Aksa Akademi kapsamında 486 kişi x saat eğitim çalışması gerçekleştirmiştir.
Geniş bir coğrafyada faaliyet yürüten Aksa Enerji, istihdam ettiği insan gücünün sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışması için yerel ve uluslararası mevzuatlara ve ilgili diğer yükümlülüklere uymayı taahhüt eden bir iş sağlığı ve güvenliği yönetimi anlayışını benimsemektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği (“İSG”) Politikası’na da sahip olan Şirket bu bağlamda, öncü iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına imza atmakta, bu alandaki performansının sürekli olarak gelişimini sağlamaktadır. Bu koşulları sağlamak amacıyla İSG konusunda çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Tüm faaliyetlerde “sıfır iş kazası” hedefi ile hareket edilmekte, buna uygun olarak gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmakta ve mesleğe bağlı hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda 2020 yılı içerisinde Aksa Enerji’nin yurt içi ve yurt dışı santrallerinde toplam 3.244.859 kişi x saat çalışma yapılmış ve 17.170 kişi x saat İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verilmiştir. 2020 yılında çalışanlara verilen tüm eğitimler içinde İSG eğitimlerinin ağırlığı %91,5’tir.
2020 yılında yurt içi santrallerde 10 hafif yaralanmalı (ayakta tedavi veya sadece ilkyardım gerektiren kazalar vb.), 0 ağır yaralanmalı iş kazası meydana gelirken, yurt dışı santrallerde ise 12 hafif yaralanmalı iş kazası, 1 kayıp günlü iş kazası yaşanmıştır. Şirket, ölümlü iş kazası olmadan 2020 yılını tamamlamıştır.
2020 yılında iş kazalarıyla ilgili sorumluluk sebebiyle Şirket aleyhine açılan 7 dava bulunmakta olup, 2018 yılında yaşanan 1 adet ölümlü iş kazası davası ise devam etmektedir. Aksa Enerji, yurt içi ve yurt dışı santrallerinde çalışanların sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılmasına yönelik çalışmalarını 2020 yılında da sürdürmüştür.
2015 yılından bu yana kaza sıklık oranını hızlı bir şekilde azaltan Aksa Enerji, 2020 yılı sonunda bu oranı bir önceki seneye göre %63 azaltmıştır.
İSG’ye yönelik kanun ve mevzuatlara tam uyum gözetilmekte; yasal zorunlulukların ötesinde, dünyadaki çağdaş İSG uygulamaları ve uluslararası standartlar santrallerde hayata geçirilmektedir.
Aksa Enerji Üretim A.Ş Şirket Yapısı Nasıldır?
1997 yılında kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisidir. Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, temelleri 1950’li yıllarda atılan, bugün 4 kıtada üretim yapan, 10.000’den fazla çalışanıyla 24 ülkede faaliyet gösteren ve 178 ülkeye ihracat yapan bir güçtür.
8 ülkedeki faaliyetleriyle global bir enerji şirketi olan Aksa Enerji, projelendirmeden satın almaya, inşaat ve montaja kadar tüm santral kurulum işlemlerini yetkin teknik ekipleriyle kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Şirket, bugüne kadar kömür, akaryakıt, biyogaz, doğal gaz, rüzgâr ve hidroelektrik gibi çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak 30’dan fazla enerji santrali inşa etmiş ve işletmiştir.
Aksa Enerji, globalleşme yolundaki ilk adımını 2015 yılında atmıştır. Verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımını Türkiye ve KKTC’den sonra yurt dışına taşımak için harekete geçen Aksa Enerji’nin ilk hedefi Afrika olmuş; Gana, Madagaskar ve Mali’de kısa sürede kurup devreye aldığı enerji santralleriyle Afrika kıtasına açılmıştır. Döviz bazında garantili elektrik satış sözleşmeleriyle Afrika’daki varlığını pekiştiren Aksa Enerji, 2020 yılında ise Özbekistan ile Asya pazarına adımını atmıştır. 2022 yılında hızla ticari üretime başladığı toplam 740 MW kurulu güce sahip Özbekistan santralleri projesinin ardından, Kazakistan’ın Kızılorda kentindeki yatırımına başlamıştır. Aksa Enerji, tamamlandığında 240 MW kurulu güce sahip olacak doğal gaz kaynaklı kombine ısı ve enerji santralini, 2025 yılı içerisinde üretime almayı planlamaktadır. Şirket, enerji ihtiyacı olan tüm coğrafyalarda yeni yatırım projelerini yakından takip ederek global hizmet ağını daha da genişletmeyi hedeflemektedir.Aksa Enerji hisse senetleri, 2010 yılında AKSEN koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Aksa Enerji hisse senetleri; BIST 50, BIST Elektrik, BIST Sürdürülebilirlik ve BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde işlem görmektedir.
Aksa Enerji Üretim A.Ş borsadaki yeri nasıldır?
BIST Kodu: AKSEN
Halka Açılma Tarihi: 14.05.2010
Kuruluş Tarihi: 17/03/1997
İlk İşlem Tarihi: 21.05.2010
Faaliyet Alanı: Elektrik enerjisi üretim tesisi kurulması, işletmeye alınması, satın alınması, kiralanması, elektrik enerjisi üretimi, üretilen elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin müşterilere satışı.
Personel Sayısı: 1234
Şirket Ünvanı: AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş.
İştirakler:
- Aksa Energy Bukhara FE LLC
- Aksa Energy Cameroon
- Aksa Energy Company Congo
- Aksa Energy Company Ghana Limited
- Aksa Energy Qyzylorda LLP
- Aksa Enerji Tashkent LLC
- Aksa Enerji Üretim A.Ş. - Y.Ş.
- Aksa Ghana B.V.
- Aksa Global Investments B.V.
- Aksa Göynük Enerji Üretim A.Ş.
- Aksa Kyzylorda Investment BV
- Aksa Madagascar B.V.
- Aksa Madagascar SAU
- Aksa Mali S.A.
- Aksa Taboth IPP
- Aksa Uzbekistan Bukhara BV
- Aksa Uzbekistan Investment B.V.
- Aksa Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.
- Aksaf Power Ltd.
- İdil İki Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Overseas Power Ltd.
- Rasa Enerji Üretim A.Ş.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder